Maximal precision för lasersvetsning

Våra högprestandadrivningar ger maximal precision till Balliu MTC

Extrem noggrannhet är avgörande vid transport och positionering av delar på lasermaskiner för svetsning och skärning. Därför använder Balliu MTC kuggstångssystem från WITTENSTEIN.

Lasersvetsning kräver extremt precis drivteknik


Lasersvetsning används ofta i konstruktionsbranschen när precisa högkvalitetskomponenter ska tillverkas. Samtidigt utgör metoden en hisnande utmaning för tillverkarna, eftersom komponenterna som ska bearbetas måste transporteras och positioneras med millimeternoggrannhet. Precis därför använder den belgiska specialisten Balliu MTC högprestandadrivningar från WITTENSTEIN.

Balliu MTC: Laserteknik för de mest krävande applikationerna

Balliu MTC:s kärnverksamhet är att utveckla och tillverka 2D- och 3D-lasermaskiner för skärning, svetsning och plätering av plåtar, profiler och delar. Nästan trettio års erfarenhet av laserteknik har gett gedigna expertkunskaper och kompetenser. Inte så konstigt att Balliu MTC:s innovativa forsknings- och utvecklingsavdelningen regelbundet sätter nya produktivitetsrekord med intelligenta lösningar. Många olika standard- och specialmaskiner levereras till hela världen.

Precisionshantverk: Kuggstångssystem för portalpositionering

En lasermaskin för svetsning och skärning från Balliu MTC byggdes för ett indiskt järnvägsföretag och tillverkar 25 m långa sidoväggar till järnvägsvagnar helt automatiskt. Trots storleken måste komponenterna hanteras med millimeterprecision, eftersom de annars inte passar ordentligt när de svetsas. Portalerna som transporterar sidoväggarna mellan de olika produktionsstegen måste placeras exakt.

Banbrytande positionsnoggrannhet

Mycket precis portalpositionering – WITTENSTEINs kuggstångssystem klarar provet med flaggan i topp. Ett kuggstångssystem med fyra kuggstänger i rad på vardera två meter installeras på varje sida om portalerna. De två sidorna är på sju meters avstånd från varandra. Inom detta avstånd får avvikelsen vara högst en tiondels millimeter. Så kan ultraprecisa utskärningar göras för fönster, dörrar och knappar, och sidopanelerna svetsas med extrem precision. Effektivitet och precision når ständigt nya höjder. I Indien tar det tre dagar för tjugo arbetare att tillverka en panel manuellt. Balliu MTC:s maskiner gör samma sak på lite mer än en timme – helt automatiskt.

WITTENSTEIN – för innovativ drivteknik

Balliu MTC:s tekniker har redan sett själva vad WITTENSTEINs kuggstångssystem kan göra. Liknande maskiner med denna drivteknik såldes till Indien för över tio år sedan. Självklart har mycket ändrats sedan dess. Kuggstängerna då var bara en halv meter långa, jämfört med dagens tvåmeterspjäser. Det gör installationen mycket enklare. Och den mekaniska precisionen har ökat dramatiskt. Kuggstängernas storlek har halverats. De mekaniska drivavvikelserna är därmed betydligt mindre, vilket förbättrar styvheten. Dynamiken och precisionen hos den senaste generationen Balliu MTC-maskiner har blivit motsvarande bättre.

Utvecklar bättre lösningar tillsammans

Nästan alla lasermaskiner från Balliu MTC är skräddarsydda. Därför är det täta samarbetet med WITTENSTEIN så viktigt. De specifika kraven på precision, dynamik och belastning definieras i samarbete och är grunden för en perfekt anpassad drivlösning. Denna intensiva dialog gör båda parter till vinnare och skapar fler idéer på kortare tid.